Om je auto voor te bereiden op hoge temperaturen kun je al wat voorwerk doen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Koop bijvoorbeeld wasspullen van topkwaliteit bij Autoservice van Went in. Ze zijn verkrijgbaar op bestelling!
  • Koelvloeistof checken. Zorg dat dit goed aangevuld is, het is een van de belangrijkste onderdelen van je auto om de motor af te koelen;
  • Ruitenwissers en ruitenwisservloeistof controleren. Zorg dat de rubbers van je ruitenwissers nog goed werken en dat je genoeg vloeistof hebt om je ruiten vlieg- en stofvrij te houden;
  • Banden controleren. Deze moeten goed opgepompt zijn. Te zachte banden kunnen door de wrijving voor extra verhitting van de banden zorgen, met een klapband als gevolg.

Als je auto airco heeft

Met dit weer prijs je jezelf gelukkig als je auto airco heeft. Maar dat betekent niet dat je die maar gewoon voluit moet laten blazen. Ook met de airco moet je verstandig omgaan.

Het allerbelangrijkste is dat je de airco niet te koud zet en niet constant op maximale stand laat blazen. De auto moet namelijk harder werken als je de airco aan hebt, waardoor hij sneller oververhit raakt.

Daarnaast kun je het verschil tussen binnen en buiten het beste op maximaal 5 graden houden. Anders riskeer je een thermische schok als je weer naar buiten stapt door de overgang.

Overleven zonder airco

De meeste nieuwe auto’s worden standaard geleverd mét airco. Heb je een ouder model? Dan rijd je misschien nog zonder airco rond. Gelukkig kun je op verschillende manieren de temperatuur in je auto een beetje onder controle houden.

  • Een beetje een open deur, maar parkeer in de schaduw. Dan heeft de zon minder kans om je auto op te warmen.
  • Zonneschermen voor de voorruit. Zo kan je dashboard de warmte niet absorberen. Een dashboard kan namelijk tot wel 92 graden opwarmen!! Als je geen zonnescherm hebt, dan kun je een deken of handdoek op je dashboard leggen bij het parkeren.
  • Laat de auto luchten voordat je vertrekt. Zet de ramen open en de ventilator op maximum. Zo blaas je de meeste warmte naar buiten.
  • Zorg voor luchtcirculatie in de auto als je rijdt. Zet bijvoorbeeld het raam aan de bestuurderskant en het raam aan de andere zijde achterin open. Zo kan de lucht goed door de auto waaien en krijg je verkoeling.

Let op: het is misschien verleidelijk om koud water over je auto heen te gooien om hem af te koelen. Doe dit niet! Door de plotselinge verandering in temperatuur kan de lak barsten.

Zo houd je het zelf goed vol

Ondanks alle maatregelen, kun je zelf alsnog last krijgen van de warmte tijdens het rijden. Neem daarom altijd veel drinken mee, bij voorkeur water. Je kunt erover nadenken om een klein koelboxje aan te schaffen, dan blijven je drankjes lekker koel.

Neem ook regelmatig een pauze. Zeker als je een flink stuk moet rijden. Rijden in de hitte vergt meer concentratie en kost je meer energie.

Ook verstandig: zet de blazers van de ventilatie of airco niet direct op je gezicht. Heel verleidelijk, maar door alle lucht en alle rommel die erin zit, kun je tranende en geïrriteerde ogen krijgen. Dat maakt het rijden er niet makkelijker op.