Een felle zon kan de lak op jouw auto verkleuren als die al is aangetast door bijvoorbeeld schade of uitwerpselen van vogels. Wij hebben vijf oorzaken verzameld die de lak van de carrosserie van jouw auto kunnen aantasten.

1. UV straling

Een stukje natuurkunde: de zon geeft twee soorten straling af, UV-A en UV-B. UV-A heeft een langere golflengte. Dit zorgt ervoor dat de straal sterk genoeg is om diep in de verflagen door te dringen. De lak kan hierdoor uitdrogen en barsten. Voorzie jouw auto van een waxlaag. De kans op gebarsten lak is zo kleiner.

 

2. Vuil

Het is belangrijk dat je niet alleen de auto wast wanneer deze er vies uitziet. Zorg ervoor dat je regelmatig de auto wast. Ook als deze niet vies oogt. Vuil kan de auto namelijk ook beschadigen. Organisch materiaal in vuil kan in kleine mate een chemische reactie hebben op de lak en het dus beschadigen. Regelmatig een ritje naar de wasstraat dus!

 

3. Insecten

We kennen allemaal het insectenseizoen wel: constant dode insecten op de voorruit. Vervelend voor het zicht maar dat je ze enkel hier ziet, betekent niet dat de beestjes zich ook alleen op de voorruit bevinden. Ze kunnen overal op de auto zitten. En voor de autolak kan dit schadelijk zijn. De ingewanden van de insecten bevatten slijm. Dit droogt op door de wind en zon. Slijm bevat zuren die op lange termijn schadelijk kunnen zijn voor de lak. Was de auto daarom vaker tijdens het insectenseizoen, zo maken de insecten geen kans.

 

4. Vliegende kiezeltjes

Tijdens het rijden komen er allerlei soorten kiezeltjes los van de weg. Deze vliegende kiezeltjes kunnen kleine krasjes en deukjes veroorzaken in de lak. Gelukkig zijn er goedkope en effectieve producten te koop waarmee je de lak weer mooi kunt polijsten.

 

5. Slecht wassen met de hand

Iedereen wast zijn/haar auto natuurlijk op een eigen manier. Maar er zijn handelingen die je beter goed kunt aanpakken om lakschade te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld minimaal twee emmers. Het is belangrijk dat je regelmatig het water ververst om te voorkomen dat je de auto met vuil beschadigt. Gebruik gelieve ook geen sponzen met een ruwe kant. Dit is funest voor de lak, omdat je de beschermende lak van de auto afhaalt. Tot slot is de juiste zeep essentieel. Verkeerde zeep kan schadelijk zijn voor de beschermlaag van de lak.