Nu het door het coronavirus veiliger is om met de auto in eigen land op vakantie te gaan, rest de vraag: waar dan? Wel, de Veluwe was van oudsher voor Nederlanders de meest geliefde vakantieplek.  Het gebied staat anno nu weer volop in de belangstelling door de komst van de wolf en omdat veel verouderde vakantieparken er zijn of worden opgeknapt.

Nationaal Park De Hoge Veluwe was toen en is nog steeds erg geliefd. Hier kun je oog in oog komen te staan met onder meer een hert of wild schaap. De Hoge Veluwe biedt echter meer dan alleen natuurschoon.  Het jachthuis Sint-Hubertus geniet bijvoorbeeld internationaal aanzien door de originele architectuur en inrichting van de hand van de beroemde architect Berlage.

Daarnaast is er het Kröller-Möller museum dat de grote kunstcollectie van het echtpaar Anton Kröller en Helene Müller etaleert.  Het stel verzamelde die kunstwerken in de eerste helft van de twintigste eeuw. In het museum vind je de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld: bijna negentig schilderijen en ruim 180 tekeningen. In de Van Gogh Galerij zijn in wisselende opstelling circa veertig werken van Vincent van Gogh te zien. Daarnaast zie je er topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan.

Bij het Kröller-Müller Museum staat bovendien één van de grootste beeldentuinen van Europa. Je treft er ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars aan, van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet en van Marta Pan tot Pierre Huyghe.

De Veluwe staat bekend als één natuurgebied, maar is onderverdeeld in vele kleinere delen. Neem bijvoorbeeld Het Planken Wambuis en Het Mosselse Zand. Het Planken Wambuis in de buurt van Otterlo bied een verscheidenheid van bos, grasland, beken, heggen en oude grasheuvels. Het Mosselse Zand staat bekend om zijn spectaculaire zandverstuivingen. Aan het Mosselse Zand ligt ook het Bos van Oerr, een speelwalhalla voor de kinderen. Hier kunnen ze ravotten in en om de boomhut, in andere bomen klimmen en door struiken kruipen terwijl de ouderen relaxen bij de horecagelegenheid.  Er zijn twee speelplaatsen, één voor de jongste jeugd tot vier jaar en één voor de jeugd tot twaalf jaar. Ook is er een speelerf waar de kids lekker kunnen springen van stap steen naar stap steen, mogen kruipen door de buizen dan wel zich vermaken in de schommels.

Om de Veluwe heen liggen ook diverse attractie- en dierenparken. Denk aan de Apenheul en Kinderpretpark Julianatoren in Apeldoorn, het Dolfinarium in Harderwijk en Burgers’ Zoo in Arnhem. Laatstgenoemde plaats ligt in de Veluwezoom, een ander bekend natuurgebied en geschikt ook voor fietsers en wandelaars die van een uitdaging houden. Zo ligt in de Veluwezoom de negentig meter hoge heuvel de Posbank.