Even snel dit of dat doen, daar zijn ze niet van bij Autoservice van Went. Of althans, dat snel handelen wel maar altijd is er een professionele terugblik en check of alles wel goed gegaan is. Tegelijkertijd doet het familiebedrijf uit Warmenhuizen ook reparaties die meer tijd vragen. Zoals elektronische schade in de auto opsporen of motorschade verhelpen. Een berucht euvel in dat verband is een kapotte distributieriem.

…Blik op een distributiesnaar los en in de motor…

,,Een distributieriem is als ware het hart van de auto. Als die ermee ophoudt loopt het hele binnenwerk van de motor kans om kapot te gaan”, vertelt gezicht van de zaak Joris van Went. ,,In het reguliere onderhoudsschema van een auto staat de vervangingsinterval van de distributieriem vermeld. Toch is het verstandig om de riem gedurende deze interval regelmatig grondig te inspecteren. Vooral om een verhoogd risico op motorschade en de bijbehorende kosten te voorkomen, want een kapotte distributieriem zie je niet vooraf aankomen. Het is niet zo dat de motor eerst gaat sputteren of zoiets, het gebeurt plotsklaps. Wees er kortom bijtijds bij en laat de distributieriem inspecteren voordat het te laat is!”

Als het te laat is wacht een tijdrovende reparatie. Bij Autoservice van Went zijn deze maand enkele auto’s met een kapotte distributieriem binnengekomen. ,,Je kunt er lastig bij en de reparatie kost veel tijd omdat de riem niet alleen verbonden is met het mechanische deel van de motor maar ook met de waterpomp en de zogeheten geleiderollen die elk een bepalende rol spelen in respectievelijk de koeling en de werking van de aandrijving van de auto.”

Aan de andere kant bieden dergelijke schades Joris van Went en eerste monteur Wouter Dikken de kans om zich te onderscheiden. Met de uiterste aandacht en zorg wordt de nieuwe distributieriem verbonden met alle onderdelen in de motor waar hij hoort te zitten. De handelwijze is bijna teder, het testen ook, maar er kleven ook risico’s aan dit type schadeherstel. Een verkeerde handeling, een foutje en de motor kan in de spreekwoordelijke soep lopen. Dat is bij Autoservice van Went in de afgelopen elf jaar nooit gebeurd wat genoeg zegt over de vakbekwaamheid bij het bedrijf. ,,Wij kunnen elke auto met een brandstofmotor van A tot Z onderhouden en repareren”, vertelt Van Went. ,,Met ons hoofd doen we dat maar ook met ons hart. Het is vooral onze passie.”