Het motoroliepeil checken, de koelvloeistof bijvullen, de airco nog eens goed laten controleren en in de mooie maanden de winterlucht omwisselen voor zomerlucht. Het zijn standaard opmerkingen in ons vakjargon, maar ze blijven actueel. Sowieso is het raadzaam om regelmatig langs een bandenpomp te gaan, zeker als je het hele jaar op dezelfde banden rijdt. Maar in de zomer is dat extra raadzaam.

Natuurlijk, termen als winterlucht of zomerlucht zijn iets voor de fabeltjeskrant, want er is geen sprake van een ander soort lucht. Er is echter wel sprake van een ander soort spanning gedurende de seizoenen. Lucht is een gas, en dat zet uit bij een hogere temperatuur. Bij elke toename van 10 graden Celsius neemt de bandenspanning toe met 0,1 bar. Als jij voor het laatst in de winter de bandenspanning goed heb gezet op een koude dag, staat de druk met rijden al snel 0,3 bar hoger.

Nu is een autoband best robuust, dus wees niet direct bevreesd voor een klapband, maar het kan wel op de lange termijn kosten besparen. Zowel als het gaat om de houdbaarheid van je band als brandstofkosten. En dat is met de huidige prijzen toch wel interessant. Ons advies is dus: check even je bandenspanning als je tankt. Alleen, doe dat niet als de banden erg warm zijn of als het buiten heet is, want dan krijg je geen goede weergave. Tenslotte blijft ons advies: wissel tijdig je banden in voor zomerbanden en in het naseizoen voor winterbanden!