Nu de temperatuur overdag structureel boven de tien graden Celsius zit, is het tijd om een afspraak in te plannen om de winterbanden om te wisselen voor zomerbanden. Officieel is het raadzaam om de winterbanden bij een temperatuur van boven zeven graden al in te ruilen, maar in maart kan het nog onstuimig koud weer zijn. Nu april nadert is dat gevaar wel geweken en is het zaak om een afspraak te maken bij Autoservice van Went om te voorkomen dat jouw banden teveel slijten.

Het verschil tussen zomer- en winterbanden

Er is een aantal verschillen tussen zomer- en winterbanden. Zomerbanden hebben een hardere samenstelling, zodat het rubber ook bij hogere buitentemperaturen optimaal functioneert. Onder de 7° Celsius verhardt het rubber echter zodanig dat de soepelheid en daarmee de grip op de weg afneemt. Winterbanden zijn van een zachtere rubbersamenstelling, die soepel blijft bij lage temperaturen, zodat winterbanden bij kou meer grip op de weg bieden. Bij hogere temperaturen verliezen ze het echter weer van zomerbanden.

Ook verschillen zomer- en winterbanden qua bandenprofiel. Winterbanden hebben een grof profiel met flexibele lamellen die modder en sneeuw moeten afvoeren. Het profiel van zomerbanden is veel dichter, zodat ze veel meer contact met het wegdek hebben. Dat verhoogt de grip en verkort de remweg. De groeven in een zomerband zijn niet ontworpen om sneeuw en modder, maar vooral regenwater af te voeren. Het profiel moet voorkomen dat aquaplaning ontstaat: dan glijden de banden over het water en verliezen grip.

Boven de 7° Celsius zijn zomerbanden in het voordeel ten opzichte van winterbanden. Niet alleen zijn zomerbanden stiller, ze zijn ook beter geschikt voor hoge snelheden dan winterbanden. Zomerbanden slijten bij hogere temperaturen ook minder dan winterbanden. Maar het belangrijkste is dat ze dan zorgen voor meer grip, een kortere remweg en dus meer veiligheid.